– simphalempin.com –

Varför sälja fakturor?

Det här är en vanlig fundering som många, kanske ofta mindre, företagare har. Kanske har man hört talas om att sälja fakturor, men vet inte riktigt vilka förutsättningar som krävs för att det ska vara lönsamt. Kanske kan det vara lönsamt för dig om du är i en expansiv fas eller av andra anledningar behöver frigöra likvida medel på kort tid.

Det är just därför många väljer att sälja fakturor. Du slipper vänta den ibland långa tid som kan dröja innan pengarna syns på företagskontot. Betalningstid, påminnelser och annat kan göra att du får vänta på betalningen i flera veckor.

Visst ”kostar” det att sälja fakturor. Företagen som köper dem kommer ta betalt för det administrativa arbetet och ibland även kreditrisken, om fakturorna säljs utan regress. Att sälja fakturorna utan regress innebär att det blir dyrare.

Men tid är också pengar. För vissa företag är tiden värd mer än för andra. I en expansiv fas där snabba investeringar behöver göras, så kan brist på likvida medel innebära en förlorad möjlighet. Det kan också innebära att expansionen helt enkelt tar längre tid, eftersom det som regel givetvis tar tid innan investeringar lönar sig.

Genom att sälja fakturor så får man de pengarna direkt – men visst, man får inte det fulla beloppet från kunden, som man hade fått annars. Det är upp till varje verksamhet att bedöma om den snabba tillgången till likvida medel är viktigare än de kronor som tas i avgift av företaget som köper fakturan. Vill du bara ha maximalt belopp inbetalt på kontot, så är det bättre att vänta på betalningen.

Ett exempel på ett sätt att utnyttja den ökade likviditeten är att betala leverantörer kontant och på så vis få större volymrabatter. Rätt utfört, och under rätt förutsättningar, så kan det bli en ren vinstaffär att sälja fakturor. Om du, i kronor och ören, får en högre volymrabatt än vad det kostar att göra dig av med fakturan, så går du plus på det.

En annan anledning till att många säljer fakturor är för att slippa det administrativa arbetet. Fakturakrångel kan uppstå, och genom att låta någon annan sköta det arbetet så kan du själv fokusera på kärnverksamheten – det som i slutändan får företaget att växa.

Förbättrat kassaflöde och ökad likviditet. Mindre fakturakrångel och administrativt arbete. Du slipper även kreditrisken om du säljer utan regress. Det här är några av anledningarna till att en del företag väljer att sälja fakturor.

Bra att veta är skillnaden mellan att sälja med eller utan regress. Om du säljer utan regress, så innebär det i praktiken att företaget du säljer till tar över kreditrisken. Om du säljer med regress, så kommer du att behöva köpa tillbaka fakturan om den förfaller. Således behöver du själv jobba med påminnelser samt eventuell kontakt med inkasso och Kronofogden.

Att sälja utan regress är således bäst för den som vill slippa allt administrativt arbete – även om fakturan inte betalas. Eftersom företaget tar över kreditrisken kommer det dock också att kosta mer.