– simphalempin.com –

Jobba som takläggare

Att jobba som takläggare är ett arbete som för en hel del variation med sig. Man jobbar med olika material och på olika ställen från dag till dag och dessutom träffar man mycket folk i form av både kunder och andra hantverkare. Gillar man att arbeta utomhus och inte räds av höga höjde kan detta vara ett bra yrke att satsa på.

Bra arbetsmarknad

Takläggare kan man bli redan på gymnasiet om man går ett program inom bygg- och anläggning eller ett lärlingsprogram, och det brukar inte vara några problem att hitta ett jobb. Konkurrensen om jobben är inte särskilt stor och det finns många firmor och företag att vända sig till om man är i behov av en anställning. Arbetsmarknaden ser ungefär likadan ut runt om i hela landet och chansen till arbete är alltså god.

Arbetar i alla väder

Som takläggare får man dock räkna med att arbeta i både ur och skur, under alla årets årstider. Under sommaren kan man utsättas för stora påfrestningar som takläggare om dagarna är väldigt varma och solen ligger på, och det då är viktigt att skydda sig och dricka mycket vatten för att undvika skador och sjukdom. Taken blir varma och har inget skydd mot solen så se till att gärna ha keps på huvudet och ta pauser med jämna mellanrum. I extrema väder när det finns risk för olycka jobbar man såklart inte på taken.

Under vinterhalvåret är det i regel lågsäsong för inom yrket men istället kan man ta på sig som sig jobb som till exempel snöskottning istället. Även andra underhållsarbeten som kan utföras på vintertid utan större problem utförs under denna tid på året.

Lön efter erfarenhet

Lönerna för takläggare skiljer sig såklart beroende på om man har många års erfarenhet eller om man precis avslutat skolan. Medellönen ligger dock runt ungefär 30.000 kr i månaden. Har man ett bra rykte om att vara noggrann och duktig med lång erfarenhet kan man ta mer betalt av sina kunder utan att de höjer på ögonbrynet.

Yrken i hantverkarbranschen är ofta varierande jobb som lämpar sig för den som är fysiskt stark och tycker om att arbeta utomhus. Det finns goda chanser att jobba som takläggare direkt efter avslutad gymnasieutbildning, och när man skaffat sig några års erfarenhet kan man dessutom tjäna bra med pengar. Nackdelen med yrket är att jobben blir något färre under vinterhalvåret och att man kan behöva arbeta utomhus i alla möjliga typer av väder.