Ska du sadla om? Därför bör du bli målare

Om du funderar på att byta karriär kan det finnas skäl att bli målare. Jobbet är förhållandevis välbetalt, kräver ingen längre utbildning och är intressant och roligt för den som är praktiskt lagd. Visst, det passar kanske inte alla, men det är ett jobb som många anställda idag är mycket nöjda med.

Om du är praktiskt lagd

Om du är praktiskt lagd finns det ett antal hantverkaryrken att välja mellan. Många anser att målare är att av de roligaste hantverkaryrkena som “målare stockholm” att arbeta med, eftersom man aldrig riktigt blir fullärd. Det finns hela tiden nya färger, material, verktyg och arbetssätt att uppdatera sig kring, för att inte tala ergonomin och arbetsmiljön.

Att man aldrig blir riktigt fullärd är något som kan avskräcka en del – men det lockar också väldigt många. Det finns hela tiden utrymme för att utveckla sin kompetens och bli bättre på det man gör. För många är det här tillfredsställande, att man liksom inte står still i sin yrkesutveckling.

 

Inga, eller små, studieskulder

För många går vägen till målare genom gymnasieskolan och byggprogrammet, med inriktning Måleri. I vuxen ålder finns det flera väger man kan gå för att börja inom yrket. Innan man kan ansöka om lärlingsanställning är det bra att ha en grund att stå på, men det är inget måste.

Det här kan ske på distans och ta lite kortare tid, eller vara mer djupgående och till exempel göras på Komvux. På de flesta håll i landet är det möjligt att få den här grundutbildningen just genom Komvux. Allt som oftast råder en viss brist på målare i olika delar av landet, varför dessa program normalt är ganska enkla att hitta och delta i.

För den korta utbildningen du går är jobbet välbetalt. Faktum är att målaryrket är lika bra betalt – eller bättre – som många yrken som kräver tre år på högskola. Är man dessutom praktiskt lagd är yrket troligen ett mycket bra val.

 

Efterfrågan

Målare är en yrkesgrupp som det påfallande ofta råder hög efterfrågan på. Precis som i fallet med till exempel VVS-montörer eller läkare, lär efterfrågan ”alltid” finnas kvar. Den dagen vi inte längre behöver målare är troligen mycket långt borta.

Den höga efterfrågan kommer med en hel del fördelar för den som vill jobba inom yrket. Förutom att konkurrensen bland arbetsgivare att hitta rätt konkurrens kan driva upp lönerna något, gör det också att en målare sällan har svårt att hitta jobb. Visserligen kan det i vissa delar av landet vara ganska svårt att få en lärlingsanställning, men som färdigutbildad målare kan man i princip bosätta sig var som helst i Sverige.

Dessutom finns möjligheter att pendla till Norge och jobba där, vilket kan driva upp lönerna ganska rejält. Det här är inte bara populärt bland dem som jobbar med måleri, utan sker i många olika yrkesgrupper. Genom att jobba en kort, men intensiv period, i Norge kan man både få goda pengar och okej med ledighet efteråt.

Lycka till med att välja rätt yrke!