Mer press på takläggare i framtiden

Väderrapporter säger de alla att vi i framtiden kommer att få hårdare väder i vår miljö och det lägger press på takläggare som måste göra hållbarare tak för dessa syften. Det förekommer faktiskt så hårda stormar i Sverige som har orsakat takavfall och det är den takläggare som gjorde jobbet som brukar få det på sig.

Befogad oro
Det finns ju de firmor av takläggare som inte är de mest seriösa och arbeten som kan ifrågasättas ligger i riskzonen för dessa stormar, då har man en oro som man bör ta på allvar. Har man anlitat en professionell takläggare så kan man andas ut lite mer i alla fall då man vet att alla regler och bestämmelser har följts och det minskar risken för att taket ska ta så stor skada vid hårda stormar.

Är man orolig att sin takläggare inte ska följa de lagar och bestämmelser för takläggarenistockholm.se som finns så finns det en handbok som heter ”Dimensionering av mekaniskt infästa tätskiktssystem”. Är du insatt så kan du läsa den själv eller ge den till din takläggare så att denne vet om att ni är ute efter en hög standard och dessa kan hänvisas till i rätten om det ändå skulle förekomma fusk.

Det kan vara bra att skriva med detta även i avtalet redan från början.

Följ TIBs rekommendationer
Om man är orolig att sin takläggare ska göra ett tvivelaktigt jobb och inte lägga ett säkert tak åt dig för framtida stormar så följ organisationen TIBs rekommendationer och riktlinjer.

Vanliga fel som görs när taken läggs

  • Ta reda på de värden som är verkligen och inte som takläggare chansa. Att välja den plåttyp och terrängtyp som är bäst och beräkna vindlastberäkningen korrekt är av yttersta vikt. Då är det bra om man vet att man har en erfaren takläggare som vet att det är viktiga värden i att bygga ett hållbart tak.
  • Att välja takläggare med CE-märkta infästningar och där dom har flera som kan gå i god för detta material.
  • Infästningssystemet som du väljer är det viktigt att den takläggare du anlitar har provat innan, vet hur det fungerar och att det är godkänt.
  • Om din takläggare skulle blanda icke anvisade infästningar och anvisade så riskerar det takets hållbarhet.

De tak som inte följts TIBs rekommendationer godkänns inte då det inte är ett jobb av kvalité som TIB kan stå för. Då får den takläggare du anlitat stå till svars för de metoder den använde.