Här betalar det bäst att vara elektriker

Lönerna för elektriker kan skilja sig åt ganska mycket. Inte bara internationellt, utan också inom landet. Till exempel har man i Stockholm och Göteborg ofta goda möjligheter att tjäna lite bättre genom att arbeta på storbyggen under en längre tid. Tittar man utanför Sverige finns det stora skillnader i hur mycket en elektriker tar hem i månaden.

Men vilka är egentligen siffrorna?

I Sverige

Som nämnt i inledningen kan lönen variera något, beroende på var i landet man jobbar och vilka typer av jobb man åtar sig. Om vi ser på kollektivavtalen, alltså de löner som gäller för hela landet, står det i alla fall klart att elektriker är en av de mest välbetalda yrkesgrupperna i LO.

 

Såhär ser det ut (lägstalön):

 

  • 1 – 720 timmar i yrket: 13 989 kronor per månad.
  • 717 timmar till lärlingstidens slut: 16 201 kronor per månad.
  • År ett i yrket: 17 528 kronor per månad.
  • År två i yrket: 21 804 kronor per månad.
  • År tre i yrket, och därefter: 24 706 kronor per månad.

I storstäderna ligger det normalt några tusen kronor över detta, i alla fall i storstäderna, där man har lite bättre möjligheter till förhandling. Värt att notera är att man får dessa löner direkt efter gymnasiet – och har således inga stora studieskulder att betala av.

 

När vi tittar på en sida som samlar lönestatistik är det ganska liten skillnad mellan landets olika delar. Dock är siffrorna inte justerade för medelålder och medelerfarenhet, men vi ser att en i Stockholm med sju års erfarenhet tjänar mer än en på Gotland med 12 års erfarenhet. Bland de referenser som källan har är det dem i Kronoberg som tjänar mest.

Internationellt

Ur ett internationellt perspektiv tjänar svenska elektriker bra. Visst finns det en rad olika länder där lönerna är högre, men generellt är lönerna i Sverige ganska höga, vilket också gäller för elektriker.

Tittar man på Storbritannien är lönerna för elektriker ganska lika, om inte lite högre. Elektriker som gör sina första år i yrket tjänar ungefär mellan 200 000 och 250 000 kronor om året. Det här är högre än de svenska lägstalönerna, men i och med att många förhandlar upp dessa löner något i Sverige, är lönerna troligen ganska lika varandra. I Storbritannien tjänar man bäst i London i snitt (över 400 000 kronor om året), men man tjänar också bra i Glasgow, Brighton och Bristol bland annat.

Tittar man över atlanten finns det möjligheter till riktigt bra löner. Den genomsnittlige elektrikern i USA har en lön på ca 456 000 kronor om året, i ett land som har ganska låga inkomstskatter. Det här kan jämföras med de ca 300 000 kronor som svenska elektriker tjänar.

Bäst tjänar man i Alaska, där de uppges ha en årslön på nästan 600 000 kronor. Även i Hawaii, New York och Illinois har man höga löner. Det beror givetvis på vilket läge man är i, i karriären. Lönerna kan sannolikt bäst appliceras på den som har flera års erfarenhet som behörig yrkesman.